boldogság 2

Szabadság, tér, végtelen

Mi jut eszedbe arról, hogy Szabadság?
Mikor érzed azt, hogy szabad vagy?

Nekem a szabadság érzéséhez hozzátartozik a tágasság, amikor úgy érzem, hogy van terem. Van terem mozdulni, van terem lélegezni, van terem jól érezni magamat, van terem önmagamat választani.
Ha megfigyeljük a természetet, és abban önmagunkat, akkor ráérezhetünk a Szabadság lényegére.
Amikor kimegyünk a természetbe, sokszor azt mondjuk, hogy kimegyünk a szabadba. Érezzük, hogy ott kint nagyobb terünk van, mint bezárva a négy fal között. Azt is szoktuk mondani, hogy szabad, mint a madár, hiszen ahogy nézzük a madarakat a végtelen messzeségben repülni, úgy a mi lekünk is szárnyal velük. Kint a levegőn fellélegzünk, rövid időre megszabadulunk a mindennapi gondoktól, terhektől. Esténként pedig, amikor a csillagos eget szemléljük, akkor is ezzel a végtelen tágassággal találkozunk, melynek hatására a mi lelkünk is felszabadul.

Vágyunk erre a szabadságra, de vajon mennyire éljük ezt meg a mindennapjainkban?
Élünk, vagy inkább túlélünk?
Szabadok vagyunk-e olyan munkát, olyan párkapcsolatot, olyan élethelyzeteket választani, amiben jól érezzük magunkat?

Ahogy Hermész Triszmegisztosz is írta “Ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent”, csak azzal találkozunk kint, ami bent is van.
Ha kint nem a szabadságot éljük, ha bármiben korlátozást élünk meg, akkor még belül sem vagyunk szabadok. A belső szabadság megélésére kell fordítanunk a figyelmünket, hogy az kint is megnyilvánuljon a világunkban. Belül kell megtalálnunk a teret, a tágasságot, hogy minden körülménytől függetlenül szabadnak érezhessük magunkat.

Ha több szabadságra vágysz kint, akkor kezdd el magadat felszabadítani az önkorlátozó hiedelmeid alól, a megfeleléseid alól, a kifogások keresése alól, és mindentől, ami nem Te vagy. Adj teret magadnak, a lelkednek, hogy végre az vezessen, hogy végre megértsd, hogy mindig is szabad voltál, csak Te korlátoztad le magadat a gondolataiddal.


A belső szabadság megélésében sokat segíthet a meditáció, de bármi, amit szívesen csinálsz, ami a jelenlétbe hoz. Az első lépés ezen az úton, ha rájössz, hogy van választásod. Választhatod mindig önmagadat, választhatod a jelen pillanatot, választhatod, ahogyan a jelen helyzetedre reagálsz, választhatod azt, hogy szabad vagy!

“Ahol a szabadság a rend, mindig érzem a végtelent.” (József Attila)

Hasonló tartalmakért iratkozz fel a hírlevelemre itt:

https://tanc-coaching.hu/sections/hirlevel-coaching/

Szólj hozzá Te is: