Csípőhorpasz a lélek izma

A nagy horpaszizmot (psoas) a taoisták a lélek izmának is nevezik.

Ez a központi stabilizáló izom a csípőcsont közelében található, és túl azon, hogy  befolyásolja a mobilitásunkat, rugalmasságunkat, állapota kihat az idegrendszerünk állapotára, érzelmi egyensúlyunkra is, mivel közvetlen kapcsolatban van a zsigeri aggyal, a túlélő ösztönökkel.

Nagyon fontos megtámasztó funkciója is van a belső szerveknél, hogy azok ne süllyedjenek meg.

Ha a sok ülés, vagy stressz miatt túl feszes, úgy nem tölti be ezt a megtámasztó, és egyensúlyozó szerepét.

Mi nők nagyon sok feszültséget gyűjtünk a csípőnk területére, és ezért ez az izom hajlamos a befeszülésre, és megrövidülésre. 

A stressz és az ülő életmód mellett olyan lelki problémák is megjelenhetnek nők esetében a csípő területén, melyek a szexualitással, megnyílással, befogadással, és a nőiség megélésével kapcsolatosak, és ezek a csípő zártságában, rugalmatlanságában, és a kismedencei szervek megbetegedésében, menstruációs zavarokban, vagy meddőségben tükröződnek vissza. 

A csípőben jelentkező fájdalom, vagy a túlságosan merev csípő jelentheti azt is, hogy félelemből, vagy bűntudatból blokkoljuk a szexuális energia megélését, tehetetlenséget, rugalmatlanságot, saját magunk el nem fogadását jelezheti.

Ha foglalkozunk ezzel a területtel, serkentjük a vérellátását, és jógagyakorlatokkal rendszeresen nyújtjuk, lazítjuk a csípőhorpasz izmot, akkor képesek vagyunk elengedni a felgyülemlett feszültséget testi és lelki szinten is, és ezáltal az energia akadálytalanul áramolhat a teljes testünkben.

A változókor problémáit is hatékonyan lehet kezelni olyan jógagyakorlatokkal, melyek során a kismedencében levő hormontermelő szervekre kifejtett nyomással, és a légzés tudatos alkalmazásával tudjuk egyensúlyba hozni a test hormonháztartását.

Laza és karbantartott csípőhorpasz izommal játékosak, kreatívak lehetünk, miközben megőrizzük rugalmasságunkat, és kapcsolatunkat a jelen pillanattal. 🙂

A női jóga kiemelt területe a csípő, és a medencealap erősítése, rugalmasítása. Ha szeretnéd megtapasztalni a jótékony hatásait, úgy szeretettel várlak a jógaóráimon!

További információ és bejelentkezés itt: https://tanc-coaching.hu/noi-joga/