Szakrális körtánc

A körtánc egy olyan közösségi élmény, melyben az együtt táncolás örömét, az egységben való feloldódás erejét tapasztalhatjuk meg.


“Miután egy életet töltöttem a tánccal,
felismertem, hogy a tánc mozgáson keresztül
történő meditáció, belépés a csendbe,
ahol minden mozdulat imává lesz.”
(Bernhard Wosien)

Bernhard Wosien bajor balettmester, és lánya Maria-Gabriele Wosien nevéhez kapcsolódik a körtánc mozgalom világszintű elterjedése, mely szakrális körtánc néven vált ismertté.  Ők különböző népek ősi, hagyományos táncait gyűjtötték össze azzal a céllal, hogy segítsenek az embereknek visszatalálni ősi tudásukhoz a táncon keresztül. Az általuk összegyűjtött, és koreografált táncokat a skóciai Findhorn Közösségnek adták át a 70-es években, és az első körtáncoktatók onnan vitték el világszerte ezt a tudást.

Wosien szerint „A tánc mindig is az isteni misztérium megnyilvánulásának leképezése volt.”
Élni annyit jelentett, mint táncolni.

Az emberiség életének már ősidők óta szerves része volt a tánc, átszőtte mindennapjaikat, tánccal hangolódtak rá a természet ritmusaira, körforgására, és segített nekik megérteni helyüket a világban. Az ősi tánc első formája a körtánc volt, amely a világrend egységét, teljességét fejezte ki.

Ma is, amikor összeáll egy kör, a fizikai kapcsolódáson túl mélyebb szinteken történnek kapcsolódások önmagunkhoz, egymáshoz.

A körtáncban a lépések, koreográfiák egyszerűek, könnyen megtanulhatók. A hangsúly egy olyan tér megteremtésén van, ahol átélhetjük a táncok  felszabadító erejét.

A foglalkozások két részből állnak. Az első részben dinamikus, gyors táncokkal segítjük a hétköznapi gondok, terhek elengedését, és a bennünk levő öröm felszabadulását. A második részben a lassabb, meditatív táncok az elmélyülést, töltődést segítik.
Ha szeretnéd megtapasztalni a körben táncolás közösségi erejét, akkor szeretettel várlak a foglalkozásaimon!

A foglalkozások havonta, egy szombat, vagy vasárnap délután vannak Veszprémben. 

Egy-egy foglalkozás időtartama kb. 2 óra.
A csoporthoz bármikor, és bármely életkorban lehet csatlakozni.

A foglalkozásokon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges a lenti jelentkezési lap kitöltésével!

Belső térben történő tánchoz puha talpú cserecipő, vagy csúszásmentes zokni szükséges!

Következő foglalkozás időpontja:

2022.10.16. 17.00 -19.00

Helyszín: Andi Home Fitness Veszprém, József A. u. 42.


Részvételi díj 4000 Ft

Jelentkezési határidő:

2022.10.13.

Amennyiben érdekel a körtánc, de az aktuális időpont nem megfelelő, úgy szívesen küldök tájékoztatót a következő foglalkozás időpontjáról a lenti jelentkezési lapon megadott címre.

Egyéb körtáncos programok:

 • Céges, vagy egyéb rendezvényeken is vállalok közösségépítő, közös együttlétet színesítő táncprogramot, egyedi igényeknek megfelelően.
 • Igény szerint folyamatosan indítok körtánc módszertani kurzusokat egyénileg, és csoportosan is Veszprémben, melyeket azoknak ajánlom,
 • akik szeretnének a körtáncok világában elmélyedni, megismerni a különböző népek hagyományos és modern koreografált táncait,
 • akik szeretnék ezeket a táncokat továbbadni, másoknak tanítani,
 • akik szeretnék a csoportos foglalkozásaikat tánccal színesíteni, közösséget építeni.

Amennyiben érdeklődsz a módszertani kurzusok iránt, szívesen küldök   további tájékoztatót róluk.

Résztvevők visszajelzései a módszertani kurzusról:

Szilvinek köszönhetem, hogy megismerhettem a szakrális körtáncot az Örömünnep alkalmával. Rögtön megragadott ez a tánc, és ahogy lehetőségem nyílt rá, el is végeztem nála egy tanfolyamot. Csodálom őt, amiért ilyen önzetlenül adta át a tudás-információ-tapasztalat csomagot, amelyet több évtizeden keresztül szerzett meg. Ezt ritkaságnak tartom. Szilvi ezzel a fajta önzetlenségével engem felemelt.” (V. Dóra)

“Két-három évvel ezelőtt találkoztam először egy táborban a körtánccal. Már akkor éreztem a hívását, hogy ez én vagyok,  ez kell nekem. És 2019-ben jött el az idő, hogy ismét egymásra találhattunk, és újból szerelembe eshettem. Az első körtánc foglalkozáson el is döntöttem, hogy mélyebben meg szeretném tanulni a táncokat Szilvitől, és a fejemben körvonalazódott egy jövőkép, amiben a tánc az életem része, és általa más embereket is boldoggá, felszabadultá tehetek. 

Nagy élmény volt számomra a Módszertani alapkurzus, ahol megtapasztalhattam, hogy a bennem élő elemek hogyan élednek fel, ahogy a föld elemű táncok cselekvésre ösztökéltek, a víz elemű táncok felkorbácsolták érzelmeimet, és mélyen eltemetett érzéseket szabadítottak fel bennem.  Meglepetésként tapasztaltam, hogy a tűz elemű táncok mennyire feltöltenek, energikussá tesznek, és a levegő elemnél már sokkal nőiesebbnek is éreztem magam. A boldogság, felszabadultág, öröm mellett, szembe nézhettem önmagammal, nehézségeimmel, gátjaimmal, amiket a tánc segítségével könnyebben fel tudok oldani. Hálásan köszönöm ezt a kurzust Szilvinek!”  (H. Klári)

“Számomra nemcsak táncoktatás volt, hanem mélyreható önismereti kurzus is.
Rengeteget beszélgettünk a 4 elemről, hogy kinek mit jelentenek. Milyen érzések, tulajdonságok tartoznak hozzájuk. Ki hogy éli meg és működteti őket.
Megfigyeltem saját magam és társaimat, hogy milyen hatással voltak ránk az elemek táncai. Volt, akinél a tűz elem táncai ütötték ki a biztosítékot. Nálam a levegő elem táncai okoztak nem egyszerűen kezelhető indulatokat….. mígnem rájöttem és megértettem, hogy hiányzik belőlem a könnyedség, ami nemcsak a táncban, hanem a mindennapi megnyilvánulásaimban is okoztak kellemetlenséget.
Megtapasztalásaim szerint ez a körtánc lényege. Nemcsak a fizikai testünket mozgatja meg, hanem kinyitja lelkünket, megmozgatja és felszínre hozza érzéseinket. Utóbbiakat megfigyelve, megértve, szükség esetén átalakítva sokkal tudatosabb, nemesebb emberekké válhatunk.” (S. Kinga)

Örömmel és köszönettel fogadom érdeklődésedet bármelyik programom iránt!


Szakrális körtánc

Időpont: 2022.10.16. 17.00 - 19.00
Helyszín: Andi Home Fitness Veszprém, József A. u. 42.

  Az oldalt Google reCAPTCHA védi, az űrlap használatával ezt elfogadod.
  Adatvédelem és ÁSZF  Iratkozz fel hírlevelemre, ha szeretnél értesülni az aktuális táncprogramjaimról!

  Feliratkozásoddal elfogadod, hogy levelet küldjek részedre, valamint az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.