Szakrális körtánc

A körtánc egy olyan közösségi élmény, melyben az együtt táncolás örömét, az egységben való feloldódás erejét tapasztalhatjuk meg.


“Miután egy életet töltöttem a tánccal,
felismertem, hogy a tánc mozgáson keresztül
történő meditáció, belépés a csendbe,
ahol minden mozdulat imává lesz.”
(Bernhard Wosien)

Bernhard Wosien bajor balettmester, és lánya Maria-Gabriele Wosien nevéhez kapcsolódik a körtánc mozgalom világszintű elterjedése, mely szakrális körtánc néven vált ismertté.  Ők különböző népek ősi, hagyományos táncait gyűjtötték össze azzal a céllal, hogy segítsenek az embereknek visszatalálni ősi tudásukhoz a táncon keresztül. Az általuk összegyűjtött, és koreografált táncokat a skóciai Findhorn Közösségnek adták át a 70-es években, és az első körtáncoktatók onnan vitték el világszerte ezt a tudást.

Wosien szerint „A tánc mindig is az isteni misztérium megnyilvánulásának leképezése volt.”
Élni annyit jelentett, mint táncolni.

Az emberiség életének már ősidők óta szerves része volt a tánc, átszőtte mindennapjaikat, tánccal hangolódtak rá a természet ritmusaira, körforgására, és segített nekik megérteni helyüket a világban. Az ősi tánc első formája a körtánc volt, amely a világrend egységét, teljességét fejezte ki.

Ma is, amikor összeáll egy kör, a fizikai kapcsolódáson túl mélyebb szinteken történnek kapcsolódások önmagunkhoz, egymáshoz.

A körtáncban a lépések, koreográfiák egyszerűek, könnyen megtanulhatók. A hangsúly egy olyan tér megteremtésén van, ahol átélhetjük a táncok  felszabadító erejét.

A foglalkozások két részből állnak. Az első részben dinamikus, gyors táncokkal segítjük a hétköznapi gondok, terhek elengedését, és a bennünk levő öröm felszabadulását. A második részben a lassabb, meditatív táncok az elmélyülést, töltődést segítik.
Ha szeretnéd megtapasztalni a körben táncolás közösségi erejét, akkor szeretettel várlak a foglalkozásaimon!

A foglalkozások havonta, egy szombat, vagy vasárnap délután vannak Veszprémben. 

Egy-egy foglalkozás időtartama kb. 2 óra.
A csoporthoz bármikor, és bármely életkorban lehet csatlakozni.

A foglalkozásokon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges a lenti jelentkezési lap kitöltésével!

Belső térben történő tánchoz puha talpú cserecipő, vagy csúszásmentes zokni szükséges!

Következő foglalkozás időpontja:

2022.11.27. 17.00 -19.00

Helyszín: Andi Home Fitness Veszprém, József A. u. 42.


Részvételi díj 4000 Ft

Jelentkezési határidő:

2022.11.23.

Amennyiben érdekel a körtánc, de az aktuális időpont nem megfelelő, úgy szívesen küldök tájékoztatót a következő foglalkozás időpontjáról a lenti jelentkezési lapon megadott címre. Ha szeretnél minden táncos programomról értesülni, úgy kérlek iratkozz fel a hírlevelemre!

Körtánc módszertani kurzusok (alap és haladó) indulnak folyamatosan igény szerint!

Ezeket a kurzusokat azoknak ajánlom:

 • akik szeretnének a körtáncok világában elmélyedni, megismerni a különböző népek hagyományos és modern koreografált táncait,
 • akik szeretnék ezeket a táncokat továbbadni, másoknak tanítani,
 • akik szeretnék a csoportos foglalkozásaikat tánccal színesíteni, közösséget építeni.

A módszertani kurzusok helyszíne a jelentkezők igényéhez igazodva Veszprém, Budapest, vagy más olyan helyszín, mely a résztvevőknek leginkább megfelelő.

ÚJ! Körtánc módszertani alapképzés indul 2023. januárban

További információ és jelentkezés a lent megadott linken, vagy a jelentkezési űrlapon. Jelentkezési határidő: 2022. 12.15.

Amennyiben érdeklődsz a körtánc módszertani alapkurzus iránt, a tematikát innen tudod letölteni: Körtánc módszertani alapkurzus tematikája

A további módszertani haladó kurzusokat itt tudod megtekinteni: Módszertani haladó kurzusok listája

Résztvevők visszajelzései a módszertani kurzusokról:

“Szeretettel ajánlom mindenkinek Szilvi szakrális körtánc alapkurzusát, amin magam is részt vettem 2022 tavaszán. Lelkes, jó hangulatú foglalkozásokon, kulturálisan sokrétű, színes, átfogó és jól felkészült oktatásban volt részünk, családias, baráti légkörben.  Szilvi nagyon türelmes, kedves, megtartó és közben teret adó, nyitott, bátorító, elfogadó személyiségű oktató, jól érthetően, alaposan készített fel bennünket a körtánc oktatás fortélyaira, módszertanára és lelkiségére egyaránt. Komplex, testet-lelket megmozgató képzésben volt részünk. Köszönjük Szilvi!” (Ü.Ilona)

Számomra nemcsak táncoktatás volt, hanem mélyreható önismereti kurzus is. Rengeteget beszélgettünk a 4 elemről, hogy kinek mit jelentenek, milyen érzések, tulajdonságok tartoznak hozzájuk, és ki hogy éli meg és működteti őket. A körtánc nemcsak a fizikai testünket mozgatja meg, hanem kinyitja lelkünket, felszínre hozza érzéseinket. Utóbbiakat megfigyelve, megértve, szükség esetén átalakítva sokkal tudatosabb, nemesebb emberekké válhatunk. Szilvi tanítása magával ragadó, hangja lágy, nyugodt, de mégis benne van az erő, a tánc, az élet iránti szeretet ereje.” (S. Kinga)

“Kedves Szilvi! Köszönöm, hogy megismerhettelek! Rengeteget tanultam tőled. Hatalmas anyagot adtál át, precíz, kimunkált, gazdag tananyagot. Te és a tánc egyek vagytok. Viszem a jó híredet, és remélem, hogy találkozunk még!“ (M. Rózsa)

“Szilvinek köszönhetem, hogy megismerhettem a szakrális körtáncot az Örömünnep alkalmával. Rögtön megragadott ez a tánc, ahogy lehetőségem nyílt rá, el is végeztem nála egy tanfolyamot. Csodálom őt, amiért ilyen önzetlenül adta át a tudás-információ-tapasztalat »csomagot«, amelyet több évtizeden keresztül szerzett meg. Ezt ritkaságnak tartom. Szilvi ezzel a fajta önzetlenségével engem felemelt.” (V.Dóra)

“Nagy élmény volt számomra a Módszertani alapkurzus, ahol öt napon keresztül nem létezett más, csak a tánc. Megtapasztalhattam napról napra, hogy a bennem élő elemek hogyan élednek fel, ahogy a föld elemű táncok cselekvésre ösztökéltek, a víz elemű táncok felkorbácsolták érzelmeimet, és mélyen eltemetett érzéseket szabadítottak fel bennem. Meglepetésként tapasztaltam, hogy a tűz elemű táncok mennyire feltöltenek, energikussá tesznek, és a levegő elemnél már sokkal nőiesebbnek is éreztem magam. Szilvivel eltöltött öt nap alatt rengeteg élmény volt bennem, boldogság, felszabadultág, öröm, közben szembe nézhettem önmagammal, nehézségeimmel, gátjaimmal, amiket a tánc segítségével könnyebben fel tudok oldani. Hálásan köszönöm ezt a kurzust Szilvinek! “ (H. Klára)


Szakrális körtánc

Időpont: 2022.11.27. 17.00 - 19.00
Helyszín: Andi Home Fitness Veszprém, József A. u. 42.

  Az oldalt Google reCAPTCHA védi, az űrlap használatával ezt elfogadod.
  Adatvédelem és ÁSZF  Iratkozz fel hírlevelemre, ha szeretnél értesülni az aktuális táncprogramjaimról!

  Feliratkozásoddal elfogadod, hogy levelet küldjek részedre, valamint az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.