szakítás

Párkapcsolati iránytű – Merre tovább?

Miért olyan nehéz sokszor eldönteni egy párkapcsolatban, hogy menjek, vagy maradjak?
Ilyenkor nyilván a pro és kontra érvek csapnak össze gondolati szinten, érzelmi szinten pedig egy nagy kavalkád van bennünk, mely felöleli a teljes érzelmi skálát. Nehéz ebből döntést hozni. Alkati sajátosságunk határozza meg, hogy mennyire hallgatunk az eszünkre, és mennyire az érzelmeinkre. Szélsőséges az, ha valaki az érzelmeit teljesen száműzve, racionálisan próbál dönteni, de az is, ha teljesen az aktuális érzelmek befolyásoltsága alatt dönt, és figyelmen kívül hagyja a tényeket.
Ilyen helyzetekben valószínűleg szintén az arany középút lehet a megoldás, vagyis összhangba kell hozni az érzelmi, és racionális énünket. Másképpen fogalmazva tudunk-e ilyenkor a szívünkkel gondolkodni?

Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk?

  • Milyen érzelmek fűznek a másik emberhez? Egyáltalán vannak-e még érzelmek?
  • Lehet-e nyíltan beszélni a nehézségekről?
  • Van-e szándék mindkettőnkben a kapcsolat megújítására?
  • Milyen megoldási javaslatok, konkrét vállalások születnek? Van-e közös megoldás, melyet mindketten el tudunk fogadni?
  • Egymás különbözőségeit figyelembe véve, tud-e fejlődni a kapcsolat?
  • Képesek vagyunk-e mindketten meghaladni saját magunkat, változni a kapcsolat érdekében? A két külön “Én”-ből lesz-e újra “Mi”?
  • A szándékot fenn tudjuk-e tartani figyelemmel, és cselekvéssel?

Érzelmeinket nem tudjuk befolyásolni, de ha a fenti szempontok figyelembe vételével a kapcsolat megújítása mellett döntünk, akkor a kölcsönösen, egymásért meghozott áldozatok, megtett szívességek, a szeretet különböző megnyilvánulási formái segítenek, hogy idővel újra ki tudjunk nyílni egymás felé, és az érzelmek újra szabadon tudjanak áramolni. Ekkor egy új fejezet kezdődhet a kapcsolatunkban, de már egy magasabb szinten.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel a hírlevelemre itt:

https://tanc-coaching.hu/sections/hirlevel-coaching/

Szólj hozzá Te is: