Tánc és coaching | Kovács Szilvivel

Szakrális körtánc

Az emberek megtapasztalhatják és értelmezhetik a táncot önmaguk számára, és átélhetik azok felszabadító erejét.


 

“Miután egy életet töltöttem a tánccal,
felismertem, hogy a tánc mozgáson keresztül
történő meditáció, belépés a csendbe,
ahol minden mozdulat imává lesz.”
(Bernhard Wosien)

 

A Szakrális körtánc eredetét tekintve a skóciai Findhorn Közösségből indult és terjedt el a világon a 70-es években Bernhard Wosien bajor balettmester és lánya Maria-Gabriele közreműködésével. Ők különböző népek ősi, hagyományos táncait gyűjtötték össze azzal a céllal, hogy az embereknek segítsenek visszatalálni ősi tudásukhoz a táncon keresztül.

Az emberiség életének már ősidők óta szerves része volt a tánc, átszőtte mindennapjaikat, tánccal hangolódtak rá a természet ritmusaira, körforgására és segített nekik megérteni helyüket a világban.
Wosien szerint „A tánc mindig is az isteni misztérium megnyilvánulásának leképezése volt.”
Élni annyit jelentett, mint táncolni.
Az ősi tánc első formája a zárt körtánc volt, amely a világrend egységét, teljességét fejezte ki, és visszatükrözte a bolygók keringését és a világegyetem lüktetését.

Ma is, amikor összeáll egy kör, tapintható energiaáramlás indul el és a fizikai kapcsolódáson túl mélyebb szinteken történnek kapcsolódások önmagunkhoz, egymáshoz.

A körtáncban a lépések, koreográfiák egyszerűek, könnyen megtanulhatók. A hangsúly egy olyan tér megteremtésén van, ahol az emberek megtapasztalhatják és értelmezhetik a táncot önmaguk számára, és átélhetik azok felszabadító erejét.

A foglalkozások két részből állnak. Az első részben dinamikus, gyors táncokkal segítjük a hétköznapi gondok, terhek elengedését és a bennünk levő öröm felszabadulását. A második részben a lassabb, meditatív táncok az elmélyülést segítik. A táncok között rövid szüneteket tartunk, hogy megfigyelhessük az egyes táncok hatásait.
A táncokkal szorosan kapcsolódunk a természet ciklusaihoz, ünnepeihez és így próbálunk ráhangolódni azokra. Ha szeretnéd megtapasztalni a körben táncolás közösségi erejét, akkor szeretettel várlak a foglalkozásaimon!

A foglalkozások havonta, egy vasárnap délután vannak Veszprémben. 

A pontos címet előtte küldöm meg a jelentkezőknek.

Egy-egy foglalkozás időtartama kb. 2 óra.
A csoporthoz bármikor és bármely életkorban lehet csatlakozni.

A tánchoz kényelmes ruhaviselet és puha talpú cserecipő ajánlott! Érdemes hozni egy kis folyadékot is.

Facebook oldal: Szakrális körtánc – Veszprém

Amennyiben érdekel a körtánc, de az aktuális időpont nem megfelelő, úgy szívesen küldök tájékoztatót a következő foglalkozás időpontjáról a lenti jelentkezési lapon megadott címre.

Következő foglalkozás időpontja:

 

Jelenleg nincs aktuális időpont.

Amennyiben szeretnél értesülni a programjaimról, úgy a lenti jelentkezési lapon kérlek jelezd felém!

A foglalkozásokon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges a lenti jelentkezési lap kitöltésével!

Ha mégsem tudsz részt venni a foglalkozáson, kérem, hogy jelezd felém!

Igény szerint folyamatosan indítok módszertani kurzusokat egyénileg, és csoportosan is Veszprémben, melyeket azoknak ajánlom,

  • akik szeretnének a körtáncok világában elmélyedni, megismerni a különböző népek hagyományos és modern koreografált táncait,
  • akik szeretnék ezeket a táncokat továbbadni, másoknak tanítani,
  • akik szeretnék a csoportos foglalkozásaikat tánccal színesíteni,
  • akik szeretnének közösséget építeni, örömteli együttlétet teremteni a tánc, a mozgás erejével.

Résztvevők visszajelzései a módszertani kurzusról:

Szilvinek köszönhetem, hogy megismerhettem a szakrális körtáncot az Örömünnep alkalmával. Rögtön megragadott ez a tánc, és ahogy lehetőségem nyílt rá, el is végeztem nála egy tanfolyamot. Csodálom őt, amiért ilyen önzetlenül adta át a tudás-információ-tapasztalat csomagot, amelyet több évtizeden keresztül szerzett meg. Ezt ritkaságnak tartom. Szilvi ezzel a fajta önzetlenségével engem felemelt.” (V. Dóra)

“Két-három évvel ezelőtt találkoztam először egy táborban a szakrális körtánccal. Már akkor éreztem a hívását, hogy ez én vagyok,  ez kell nekem. És 2019-ben jött el az idő, hogy ismét egymásra találhattunk, és újból szerelembe eshettem. Az első körtánc foglalkozáson el is döntöttem, hogy mélyebben meg szeretném tanulni a táncokat Szilvitől, és a fejemben körvonalazódott egy jövőkép, amiben a tánc az életem része, és általa más embereket is boldoggá, felszabadultá tehetek. 

Nagy élmény volt számomra a Módszertani alapkurzus, ahol megtapasztalhattam, hogy a bennem élő elemek hogyan élednek fel, ahogy a föld elemű táncok cselekvésre ösztökéltek, a víz elemű táncok felkorbácsolták érzelmeimet, és mélyen eltemetett érzéseket szabadítottak fel bennem.  Meglepetésként tapasztaltam, hogy a tűz elemű táncok mennyire feltöltenek, energikussá tesznek, és a levegő elemnél már sokkal nőiesebbnek is éreztem magam. A boldogság, felszabadultág, öröm mellett, szembe nézhettem önmagammal, nehézségeimmel, gátjaimmal, amiket a tánc segítségével könnyebben fel tudok oldani. Hálásan köszönöm ezt a kurzust Szilvinek!”  (H. Klári)

“Számomra nemcsak táncoktatás volt, hanem mélyreható önismereti kurzus is.
Rengeteget beszélgettünk a 4 elemről, hogy kinek mit jelentenek. Milyen érzések, tulajdonságok tartoznak hozzájuk. Ki hogy éli meg és működteti őket.
Megfigyeltem saját magam és társaimat, hogy milyen hatással voltak ránk az elemek táncai. Volt, akinél a tűz elem táncai ütötték ki a biztosítékot. Nálam a levegő elem táncai okoztak nem egyszerűen kezelhető indulatokat….. mígnem rájöttem és megértettem, hogy hiányzik belőlem a könnyedség, ami nemcsak a táncban, hanem a mindennapi megnyilvánulásaimban is okoztak kellemetlenséget.
Megtapasztalásaim szerint ez a körtánc lényege. Nemcsak a fizikai testünket mozgatja meg, hanem kinyitja lelkünket, megmozgatja és felszínre hozza érzéseinket. Utóbbiakat megfigyelve, megértve, szükség esetén átalakítva sokkal tudatosabb, nemesebb emberekké válhatunk.” (S. Kinga)

Céges, vagy egyéb rendezvényeken is vállalok közösségépítő, közös együttlétet színesítő táncprogramot,  egyedi igényeknek megfelelően.

Örömmel és köszönettel fogadom érdeklődésedet bármelyik programom iránt!


Jelentkezés

Kérlek, jelezd részvételi szándékodat az alábbi adatlapon a foglalkozás időpontjának megjelölésével.


Időpont:
Helyszín: Veszprém